• Софтвер за контрола на ласерско обележување
  • Ласерски контролер
  • Глава на ласерски Galvo скенер
  • Влакна/УВ/СО2/Зелена/Пикосекунда/Фемтосекунда ласер
  • Ласерска оптика
  • OEM/OEM ласерски машини |Обележување |Заварување |Сечење |Чистење |Сечење

Примените на ласерот во обработката на стаклото

Наслов
Сплит линија

Ласерско сечење стакло

Стаклото е широко користено вополиња, како што сеавтомобилски, фотоволтаични,екрани, и апарати за домаќинствоs поради нејзиниотпредности вклучувајќиразноврсна форма,високотрансмисиивиталност, и контролирана цена.Постои зголемена побарувачка за обработка на стакло со поголема прецизност, поголема брзина и поголема флексибилност (како што е обработка на криви и неправилна обработка на обрасци) на овие полиња.Сепак, кревката природа на стаклото исто така поставува голем број предизвици при обработката, како што се пукнатини, чипови,инерамни рабови.Овде екаконаласерска конзервапроцесстаклени материјали и помагаат да се подобри обработката на стаклотопроизводство.

Ласерско сечење стакло

Меѓу традиционалните методи за сечење стакло, почести се механичкото сечење, сечењето со пламен,исечење воден млаз.Предностите и недостатоците на овие три традиционални методи за сечење стаклосе како што следува.

Случај со апликација 1

Механичко сечење
Предности
1. Ниска цена и лесно ракување
2. Мазен засек Недостатоци
Недостатоци
1. Лесно производство на чипови и микро-пукнатини, што резултира со намалена јачина на сечењето на рабовите и CNC фино мелење на сечењето на работ
2. Висока цена за сечење: алатката лесна за носење и потребна е редовна замена
3. Ниско производство: можно е сечење само на прави линии и тешко сечење обрасци

Сечење со пламен
Предности
1. Ниска цена и лесно ракување
Недостатоци
1. Висока термичка деформација, која спречува прецизна обработка
2. Ниска брзина и ниска ефикасност, кои го спречуваат масовното производство
3. Горење гориво, кое не е еколошки

Случај со апликација 2
Случај со апликација 3

Воден млаз сечење
Предности
1.CNC сечење на различни сложени обрасци
2.Сладно сечење: нема термичка деформација или термички ефекти
3. Непречено сечење: прецизни завршетоци за дупчење, сечење и обликување и нема потреба од секундарна обработка
Недостатоци
1. Висока цена: употреба на големи количини на вода и песок и високи трошоци за одржување
2. Високо загадување и бучава на производната средина
3.Висока сила на удар: не е погодна за обработка на тенки листови

Традиционалното сечење стакло има голем број на недостатоци, како што се бавна брзина, висока цена, ограничена обработка, тешко позиционирање и лесно производство на стаклени чипови, пукнатини и нерамни рабови.Дополнително, потребни се различни чекори по обработката (како што се плакнење, мелење и полирање) за да се ублажат овие проблеми, што неизбежно го зголемува дополнителното време и трошоци за производство.

Со развојот на ласерската технологија, се развива ласерско сечење стакло, бесконтактна обработка.Неговата работна дисциплина е да го фокусира ласерот на средниот слој од стакло и да ја формира надолжната и страничната точка на пукање преку термичка фузија, за да се промени молекуларната врска на стаклото.На овој начин, дополнителната сила на удар во стаклото може да се избегне без загадување од прашина и конусно сечење.Покрај тоа, нерамните рабови може да се контролираат во рок од 10um.Ласерското сечење стакло е лесно за ракување и е еколошки и избегнува многу недостатоци на традиционалното сечење стакло.

BJJCZ лансира JCZ Glass Cutting System, скратено како P2000, за ласерско сечење стакло.Системот вклучува PSO функција (прецизност на растојанието помеѓу точките на лакот до ±0,2um при брзина од 500mm/s), која може да сече стакло со голема брзина и висока прецизност.Со комбинирање на овие предности и разделување по обработката, може да се постигне висококвалитетна завршна обработка на површината.Системот ги има предностите на висока прецизност, без микропукнатини, без кршење, без чипови, висока отпорност на рабовите на кршење и нема потреба од секундарна обработка како плакнење, мелење и полирање, а сето тоа значително го подобрува производството и ефикасноста додека намалување на трошоците.

                                                                                                                                                                                                                         Обработка на слика на ласерско сечење стакло

Случај со апликација 4

ИКОНА3Апликација

Системот за сечење стакло JCZ може да се примени за обработка на ултра тенко стакло и сложени форми и обрасци.Најчесто се користи во мобилни телефони, потрошувачка електроника, 3C електронски производи, изолационо стакло за автомобили, паметни домашни екрани, стакларија, леќи и други полиња.

Случај со апликација5

Ласерско дупчење стакло

Ласерите можат да се применат не само при сечење стакло, туку и при обработка на проодни дупки со различни отвори на стаклото, како и микро-дупки.

Решението за дупчење на ласерско стакло JCZ може да се примени за обработка на различни стаклени материјали, како што се кварцно стакло, заоблено стакло, ултра тенко стакло точка по точка, линија по линија и слој по слој со висока контролираност.Има многу предности, вклучувајќи голема флексибилност, голема брзина, висока прецизност, висока стабилност и обработка на различни обрасци, како што се квадратни дупки, тркалезни дупки и листело дупки.

Случај со апликација6

ИКОНА3Апликација

Решението за дупчење на ласерско стакло JCZ може да се примени на фотоволтаично стакло, екрани, медицинско стакло, потрошувачка електроника и 3C електроника.

Случај со апликација7

Со понатамошниот развој на производството на стакло и технологијата на преработка на стакло и појавата на ласери, во денешно време се достапни нови методи за обработка на стакло.Под прецизна контрола на системот за ласерска контрола, попрецизната и поефикасна обработка станува нов избор.


Време на објавување: мај-06-2022 година